Skip to content
Menu
Kuchnia smaku
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Wyposażenie gastronomii
  • Akcesoria do gotowania
Kuchnia smaku
patelnia WOK

WOK – czy azjatyckie naczynie przyda się w polskiej kuchni?

Opublikowano 4 grudnia 202212 grudnia 2022

Wbrew przekonaniu, że polska kuchnia jest najsmaczniejsza, coraz częściej sięgamy po przepisy z najbardziej oddalonych kontynentów. Chcąc odkrywać nowe i nieznane dotąd nam smaki z chęcią zaopatrujemy się w nowości zarówno spożywcze, jak i także te w postaci gadżetów potrzebnych do ich przyrządzenia. W artykule przybliżamy, czym jest patelnia WOK, jakie ma zastosowanie i czy warto zaopatrzyć w nią naszą domową kuchnię oraz jakie rodzaje tego azjatyckiego naczynia wyróżniamy i gdzie warto je kupić.

Patelnia WOK – hit czy kit?

patelnia WOK

Niewątpliwie, dużą popularnością w naszym kraju cieszy się kuchnia azjatycka. Dania z tego kontynentu cechuje wyśmienity smak oraz łatwość i krótki czas ich przygotowania. Większość potraw kuchni chińskiej przygotowuje się w specjalnej patelni. Patelnia wok przybiera kształt wysokiej, dużej misy, najczęściej z dwoma wygodnymi uchwytami lub długiej rączki na wzór tradycyjnej znanej nam patelni. Dzięki jej dużej pojemności z łatwością można mieszać potrawy bez obaw, że jej zawartość znajdzie się na kuchence. Bez wątpienia, jest to bardzo uniwersalne i wygodne naczynia do przygotowywania dań jednogarnkowych.

Jaka patelnia wok będzie odpowiednia do kuchenki indukcyjnej?

Jeśli Twoja domowa kuchnia jest wyposażona w kuchenkę indukcyjną, najlepiej sprawdzi się patelnia WOK wykonana ze stali nierdzewnej lub węglowej. W odróżnieniu od tradycyjnych azjatyckich patelni. Te przystosowane do europejskich kuchenek indukcyjnych posiadają płaską podstawę, która dokładnie przylega do płyty kuchenki. Bardzo duży wybór tego rodzaju patelni oraz gadżetów znajdziemy w sklepie sklep.technica. Asortyment tego sklepu oferuje woki wykonane głównie z materiałów takich jak:

  • aluminium
  • stali satynowej
  • stali nierdzewnej
  • ceramiki

Możemy wybierać spośród przeróżnych kształtów, wielkości oraz materiałów ich wykonania. Patelnia WOK okazała się hitowym naczyniem także w polskiej gastronomii, która zdecydowanie upraszcza proces przyrządzania objętościowych dań. Przez wygodę jej użytkowania, doceniana jest także przez użytkowników kuchni w domowym zaciszu.

Recent Posts

  • Przyprawa do karkówki – sekret tradycyjnego smaku bez kompromisów
  • Jak pudełka na ciasto zmieniają sposób podawania słodkości?
  • Aromaty spożywcze – jak wpływają na smak, zapach i emocje?
  • Blachy do pieczenia – niezastąpiony element w każdej kuchni
  • Czerwona herbata – smak, rytuał, temperament
©2025 Kuchnia smaku | Powered by SuperbThemes