Organizując przyjęcie domowe dla rodziny, wiele kobiet zastanawia się, w jakim naczyniu powinno podać się gościom rosół, żur lub barszcz z uszkami. Do wyboru są głębokie talerze, miseczki, filiżanki, bulionówki i wiele innych. W związku z tak dużym wyborem naczyń, podawanie zupy staje się nieco bardziej skomplikowane, niż może się pierwotnie wydawać.
Głębokie talerze
Najczęściej używanymi naczyniami na zupę są talerze głębokie. W nich zazwyczaj podaje się tradycyjny rosół z makaronem, zupy warzywne, barszcz czerwony z uszkami, a nawet chłodniki. Podając danie w takim naczyniu, należy pamiętać, aby sztućce położyć po prawej stronie talerza – zanurzanie łyżki w talerzu z zupą nie wygląda estetycznie.
Głębokie talerze dostępne są w wielu kształtach i wzorach. Mogą być wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła. W wielu domach najczęściej spotykane są modele z porcelany, które zawsze najlepiej się prezentują podczas rodzinnych obiadów.
Bulionówki
Bulionówka miseczka z uszami to eleganckie naczynie, które rzadziej używane jest polskich domach. Świetnie sprawdza się podczas eleganckich obiadów. Podaje się w niej najczęściej zupy bez dodatków, czyli np. barszcz czerwony lub bulion. Wykonane są podobnie jak głębokie talerze – z porcelany, szkła lub ceramiki.
Flaczarki bulionówki do zupy powinny być ustawiane na talerzyku wyłożonym papierową serwetką. Z takiego naczynia zazwyczaj korzysta się bez użycia dodatkowych sztućców, zatem takie ustawienie nie tylko wygląda elegancko, ale również zapobiega ewentualnemu poplamieniu się obrusu. Obok, zwykle po lewej stronie bulionówki na czystym talerzyku, podaje się pozostałą część dania, którą są zazwyczaj paszteciki, krokiety lub diablotki.