Skip to content
Menu
Kuchnia smaku
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Wyposażenie gastronomii
  • Akcesoria do gotowania
Kuchnia smaku
lyzka cedzakowa

Łyżka cedzakowa najważniejsze informacje

Opublikowano 10 września 202127 września 2021

Łyżka cedzakowa, czy też łyżka szumówka to bardzo przydatne akcesorium w każdej kuchni. Można używać jej na wiele sposobów. Dzięki swoim dużym rozmiarom świetnie sprawdza się do mieszania wielu potraw, jak i do wyławiania poszczególnych dużych lub mniejszych elementów z zup i sosów.

Gdzie kupić łyżkę cedzakową?

Najczęściej kupuje się ją w zestawie wraz z innymi akcesoriami, choć w sprzedaży dostępna jest również osobno. W sklepach z przyborami kuchennymi dostępnych jest wiele modeli łyżek cedzakowych z różnych materiałów i w ciekawych wzorach i kolorach. Wybór danego modelu zależy oczywiście od osobistych preferencji, jednak należy się nad nim dobrze zastanowić, by nie wybierać pochopnie.

Jaką łyżkę cedzakową wybrać?

Dawniej najczęściej kupowanymi łyżkami były te, które tworzone są ze stali nierdzewnej. Są one solidne i wygodne, ale niestety podczas nieuważnego użytkowania mogą nieodwracalnie uszkodzić delikatną powierzchnię naczyń. Aktualnie bardzo popularne są wszelkie garnki i patelnie pokryte delikatną powłoką teflonową, która absolutnie nie powinna zostać uszkodzona lub porysowana, ponieważ traci swoje właściwości. W związku z tym obecnie producenci tworzą akcesoria kuchenne przede wszystkim z materiałów sztucznych. Są one równie wygodne i wytrzymałe, jak te ze stali, choć są dużo lżejsze i nie powodują zarysowań na delikatnych powierzchniach.

Łyżki cedzakowe, szumówki dostępne są w wielu ciekawych kolorach, dzięki czemu bez przeszkód można je dopasować do pozostałych akcesoriów kuchennych lub stworzyć inny zestaw, który będzie używany wyłącznie do delikatnych powierzchni.

Recent Posts

  • Jak przygotować śledzie w oleju z cebulką — sprawdzony przepis na domowy smak
  • Sól selerowa: Sekret wyjątkowego smaku potraw
  • Tartaletki na ostro: Jak wybrać idealne korpusy do wykwintnych przekąsek?
  • Zamsz w sprayu – rewolucja w dekoracji deserów
  • Przyprawa cajun – pikantna podróż do serca Luizjany
©2025 Kuchnia smaku | Powered by SuperbThemes