Skip to content
Menu
Kuchnia smaku
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Wyposażenie gastronomii
  • Akcesoria do gotowania
Kuchnia smaku
kuchenka-indukcyjna

Kuchenka indukcyjna – idealne rozwiązanie do kuchni?

Opublikowano 13 kwietnia 2022

Technologie indukcyjne cieszą się współcześnie ogromną popularnością, zwłaszcza w gastronomii. Nic w tym dziwnego, ponieważ takie urządzenia jak kuchenki indukcyjne łączą w sobie ogromny praktycyzm i wygodę, przez co wydają się być niemal perfekcyjnymi przyrządami kuchennymi. Czym dokładnie charakteryzują się indukcyjne akcesoria?

Kilka słów o technologii indukcyjnej

Jak właściwie działa kuchnia indukcyjna (zobacz tutaj)? Wytwarza ona pole magnetyczne, z którego wytwarzana jest energia elektryczna, szybko zmieniająca się na energię cieplną. Działa to jednak jedynie wtedy gdy na płycie indukcyjnej znajdzie się ferromagnetyczne naczynie, ponieważ to właśnie wprawianie jego cząsteczek w ciągły ruch jest bezpośrednim źródłem energii. Sprawia to również, że praktycznie cała energia wytworzona przez kuchenkę jest przekazywana do metalowego naczynia, dzięki czemu indukcyjna kuchnia gastronomiczna prawie zawsze jest chłodna, a podgrzewane na niej potrawy gotują się szybciej. Mówiąc prościej, za pomocą energii elektromagnetycznej można szybko, wygodnie i bezpiecznie podgrzać garnek lub patelnię z jedzeniem.

Zalety i wady indukcyjnej kuchni gastronomicznej

Tak jak można przeczytać w poprzednim akapicie, kuchenki indukcyjne przekazują całe ciepło do ferromagnetycznego naczynia, co nie tylko jest bardzo wygodne i ekonomiczne, ale również potrafi nawet kilkukrotnie przyspieszyć proces gotowania. Ponadto o narzędzia indukcyjne bardzo łatwo zadbać, zarówno jeśli chodzi o czyszczenie, jak i konserwację. Dzięki temu rozwiązanie to łączy w sobie ekonomiczność i ogromną wygodę.

Niemniej kuchenki z technologią indukcyjną mają również swoje wady. O ile eksploatacja takiego urządzenia jest bardzo tania to dobrej jakości kuchnia indukcyjna potrafi kosztować małą fortunę. Ponadto podłącza się je bezpośrednio do instalacji elektrycznej, co zwykle wymaga wezwania elektryka, a czasami jest wręcz niemożliwe. Należy też wspomnieć, że kuchenki indukcyjne wymagają stosowania specjalnych naczyń ferromagnetycznych, przez co nierzadko razem z elektryczną lub gazową kuchenką trzeba wymieniać sporą część wyposażenia kuchennego.

Recent Posts

  • Przyprawa cajun – pikantna podróż do serca Luizjany
  • Miazga kakaowa – esencja smaku ukryta w ziarnach
  • Przyprawa do karkówki – sekret tradycyjnego smaku bez kompromisów
  • Jak pudełka na ciasto zmieniają sposób podawania słodkości?
  • Aromaty spożywcze – jak wpływają na smak, zapach i emocje?
©2025 Kuchnia smaku | Powered by SuperbThemes