Skip to content
Menu
Kuchnia smaku
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Wyposażenie gastronomii
  • Akcesoria do gotowania
Kuchnia smaku
piec konwekcyjno parowy

Kiedy warto wykorzystywać piec konwekcyjno parowy?

Opublikowano 14 marca 202315 marca 2023

Szerokie zastosowanie pieców konwekcyjnych wynika z ich bardzo dobrych właściwości grzewczych. Ich udoskonalona wersja, która pozwala na naparowanie komory grzewczej, zapewnia wszystkie zalety wersji podstawowej, a także dodatkowe korzyści. Działanie pary wodnej na pieczone jedzenie jest niezwykle przydatne i sprawia, że jedzenie zachowuje swój głęboki aromat oraz unikatowy smak, czego nie można uzyskać w piecu pozbawionym takich funkcji.

Zalety pieców konwekcyjno-parowych

Podczas pieczenia w piecu konwekcyjno-parowym wentylatory wymuszają nieustanny ruch powietrza. Jest ono także oczyszczane przez system filtrów z drobinek tłuszczu, co pozwala na zachowanie sprawności urządzenia przez bardzo długi czas bez żadnych dodatkowych ingerencji. Dzięki poziomek cyrkulacji powietrza możliwe jest przygotowanie kilku posiłków jednocześnie bez obaw, że zapachy i aromaty zaczną się mieszać ze sobą. Największą zaletą jest zastosowanie pary wodnej – jej wtłoczenie do komory pieczenia sprawia, że posiłki nie wysychają i są znacznie bardziej soczyste.

Dlaczego warto wybrać piec konwekcyjno parowy?

  • Pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku dań
  • Zapachy nie przenikają się między poszczególnymi potrawami
  • Kompaktowe rozmiary pozwalają na wygodną pracę w kuchni
  • Zużywana jest mniejsza ilość energii elektrycznej
  • Uniwersalny charakter pozwala piec zarówno mięsa, jak i ciasta

Taki piec można nabyć m.in. w sklepie internetowym Sklep.Technica.pl

Piec konwekcyjno-parowy zapewnia oszczędność czasu i pieniędzy

Zastosowana w piecu konwekcyjno-parowym cyrkulacja powietrza sprawia, że komora pieczenia szybko się nagrzewa. W połączeniu z izolacją termiczną wysokiej jakości oraz z parą wodną, która przyspiesza nagrzewanie się potraw, prowadzi to do skrócenia czasu potrzebnego na przygotowanie posiłku. Wilgotne środowisko sprawia, że masa potraw, w tym mięs, nie zmniejsza się tak bardzo w wyniku ich wysychania. Dodatkowo zapotrzebowanie na tłuszcz jest znacznie mniejsze, dzięki czemu przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym dania są znacznie zdrowsze. Kucharze często stawiają na takie nowoczesne rozwiązania.

Recent Posts

  • Przyprawa cajun – pikantna podróż do serca Luizjany
  • Miazga kakaowa – esencja smaku ukryta w ziarnach
  • Przyprawa do karkówki – sekret tradycyjnego smaku bez kompromisów
  • Jak pudełka na ciasto zmieniają sposób podawania słodkości?
  • Aromaty spożywcze – jak wpływają na smak, zapach i emocje?
©2025 Kuchnia smaku | Powered by SuperbThemes