Szerokie zastosowanie pieców konwekcyjnych wynika z ich bardzo dobrych właściwości grzewczych. Ich udoskonalona wersja, która pozwala na naparowanie komory grzewczej, zapewnia wszystkie zalety wersji podstawowej, a także dodatkowe korzyści. Działanie pary wodnej na pieczone jedzenie jest niezwykle przydatne i sprawia, że jedzenie zachowuje swój głęboki aromat oraz unikatowy smak, czego nie można uzyskać w piecu pozbawionym takich funkcji.
Zalety pieców konwekcyjno-parowych
Podczas pieczenia w piecu konwekcyjno-parowym wentylatory wymuszają nieustanny ruch powietrza. Jest ono także oczyszczane przez system filtrów z drobinek tłuszczu, co pozwala na zachowanie sprawności urządzenia przez bardzo długi czas bez żadnych dodatkowych ingerencji. Dzięki poziomek cyrkulacji powietrza możliwe jest przygotowanie kilku posiłków jednocześnie bez obaw, że zapachy i aromaty zaczną się mieszać ze sobą. Największą zaletą jest zastosowanie pary wodnej – jej wtłoczenie do komory pieczenia sprawia, że posiłki nie wysychają i są znacznie bardziej soczyste.
Dlaczego warto wybrać piec konwekcyjno parowy?
- Pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku dań
- Zapachy nie przenikają się między poszczególnymi potrawami
- Kompaktowe rozmiary pozwalają na wygodną pracę w kuchni
- Zużywana jest mniejsza ilość energii elektrycznej
- Uniwersalny charakter pozwala piec zarówno mięsa, jak i ciasta
Taki piec można nabyć m.in. w sklepie internetowym Sklep.Technica.pl
Piec konwekcyjno-parowy zapewnia oszczędność czasu i pieniędzy
Zastosowana w piecu konwekcyjno-parowym cyrkulacja powietrza sprawia, że komora pieczenia szybko się nagrzewa. W połączeniu z izolacją termiczną wysokiej jakości oraz z parą wodną, która przyspiesza nagrzewanie się potraw, prowadzi to do skrócenia czasu potrzebnego na przygotowanie posiłku. Wilgotne środowisko sprawia, że masa potraw, w tym mięs, nie zmniejsza się tak bardzo w wyniku ich wysychania. Dodatkowo zapotrzebowanie na tłuszcz jest znacznie mniejsze, dzięki czemu przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym dania są znacznie zdrowsze. Kucharze często stawiają na takie nowoczesne rozwiązania.