Skip to content
Menu
Kuchnia smaku
  • Strona główna
  • Gotowanie
  • Wyposażenie gastronomii
  • Akcesoria do gotowania
Kuchnia smaku
gofrownica profesjonalna

Gofrownica profesjonalna: jak jest zbudowana i jak działa?

Opublikowano 8 października 202113 października 2021

Gofrownica profesjonalna to urządzenie, które pozwala na sprawne i poręczne przyrządzenie gofrów. Jest z reguły wyposażona w regulację temperatury, wyświetlacz i inne elementy ułatwiające pracę. Główną cechą wyróżniającą jest ich waga, która sprawia, że jej transport jest znacznie bardziej wymagającym przedsięwzięciem. Ceny zaczynają się od około 1500 zł.

Budowa gofrownicy profesjonalnej

gofrownica profesjonalna

Gofrownica profesjonalna z sklep.technica.pl jest z reguły wykonana z żeliwa lub aluminium. Żeliwne gofrownice były znane we wcześniejszych latach, jednak dzisiaj ze względu na swoją uniwersalność i moc nadal są wykorzystywane w środowiskach komercyjnych. Zarówno taka wersja, jak i aluminiowa zapewniają nieprzywierającą powierzchnię. Warto zauważyć, że ta druga będzie znacznie lżejsza. Oba rodzaje są łatwe w czyszczeniu i dlatego znacznie lepiej sprawdzają się w masowym gotowaniu niż te gofrownice, których używamy na co dzień w domu.

Zasada działania gofrownicy profesjonalnej

Zasada działania gofrownicy profesjonalnej polega na otwarciu pokrywy i wlania ciasta na panele. Należy je równomiernie rozprowadzić, jednak nie należy jej przeładowywać. W przypadku profesjonalnych rozwiązań nadmiar ciasta zostanie usunięty. Po zamknięciu pokrywy należy odczekać kilkadziesiąt sekund, co oznacza, że w ciągu godziny osoba obsługująca gofrownicę będzie w stanie przyrządzić ponad 100 wypieków.

Gofra nie trzeba odwracać ze względu na obustronne podgrzewanie. Moc takiego urządzenia waha się w granicach 1500 – 2500 Wat. W zależności od wybranego ustawienia można liczyć na wolniejsze lub szybsze otrzymanie wypieku. Przy wyjmowaniu gofra należy korzystać ze specjalnych przyrządów, takich jak łopatki.

Recent Posts

  • Przyprawa cajun – pikantna podróż do serca Luizjany
  • Miazga kakaowa – esencja smaku ukryta w ziarnach
  • Przyprawa do karkówki – sekret tradycyjnego smaku bez kompromisów
  • Jak pudełka na ciasto zmieniają sposób podawania słodkości?
  • Aromaty spożywcze – jak wpływają na smak, zapach i emocje?
©2025 Kuchnia smaku | Powered by SuperbThemes