Gofrownica profesjonalna to urządzenie, które pozwala na sprawne i poręczne przyrządzenie gofrów. Jest z reguły wyposażona w regulację temperatury, wyświetlacz i inne elementy ułatwiające pracę. Główną cechą wyróżniającą jest ich waga, która sprawia, że jej transport jest znacznie bardziej wymagającym przedsięwzięciem. Ceny zaczynają się od około 1500 zł.
Budowa gofrownicy profesjonalnej
![gofrownica profesjonalna](https://kuchnia-smaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/gofrownica4.jpg)
Gofrownica profesjonalna z sklep.technica.pl jest z reguły wykonana z żeliwa lub aluminium. Żeliwne gofrownice były znane we wcześniejszych latach, jednak dzisiaj ze względu na swoją uniwersalność i moc nadal są wykorzystywane w środowiskach komercyjnych. Zarówno taka wersja, jak i aluminiowa zapewniają nieprzywierającą powierzchnię. Warto zauważyć, że ta druga będzie znacznie lżejsza. Oba rodzaje są łatwe w czyszczeniu i dlatego znacznie lepiej sprawdzają się w masowym gotowaniu niż te gofrownice, których używamy na co dzień w domu.
Zasada działania gofrownicy profesjonalnej
Zasada działania gofrownicy profesjonalnej polega na otwarciu pokrywy i wlania ciasta na panele. Należy je równomiernie rozprowadzić, jednak nie należy jej przeładowywać. W przypadku profesjonalnych rozwiązań nadmiar ciasta zostanie usunięty. Po zamknięciu pokrywy należy odczekać kilkadziesiąt sekund, co oznacza, że w ciągu godziny osoba obsługująca gofrownicę będzie w stanie przyrządzić ponad 100 wypieków.
Gofra nie trzeba odwracać ze względu na obustronne podgrzewanie. Moc takiego urządzenia waha się w granicach 1500 – 2500 Wat. W zależności od wybranego ustawienia można liczyć na wolniejsze lub szybsze otrzymanie wypieku. Przy wyjmowaniu gofra należy korzystać ze specjalnych przyrządów, takich jak łopatki.