W dzisiejszych czasach moda na zdrowy styl życia prężnie się rozwija. Co za tym idzie, świadomie wybieramy produkty żywności i czytamy etykiety. Staramy się, aby jeść zdrowo, używając do gotowania duże ilości warzyw, ziół i pełnoziarnistych zbóż.
Grillowa patelnia
Chcąc zadbać o zdrowie i formę, odchodzimy już od smażenia obiadów na głębokim oleju i polewania dań tłustymi sosami.
Coraz częściej gotujemy zdrowo, używając dużych ilości warzyw i przypraw. Grillowe patelnie świetnie się sprawdzą w przygotowywaniu kolorowych i smacznych potraw. Smażenie na nich mięsa, ryb, warzyw, nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, co ogranicza spożywanie przez nas niezdrowego i tłustego jedzenia. Grillowanie jest jedną z najzdrowszych form obróbki termicznej.
Zalety grillowania
Patelnie do grillowania posiadają pofałdowane dno, które pozwala na swobodne ociekanie tłuszczu ze smażonej potrawy. To właśnie dzięki tym prążkom, które tworzą dno, potrawy są soczyste, choć mniej tłuste.
Powłoki patelni grillowych
Możemy wybrać patelnie z różnymi rodzajami powłok:
– ceramicznymi
– teflonowymi
– tytanowymi
Niezależnie od tego, którą patelnię wybierzemy, to cechą charakterystyczną każdej z nich będzie równomierne rozprowadzanie ciepła, nieprzywieranie potraw do dna, zużycie mniejszych ilości tłuszczu do smażenia.
Wybierając którąś z patelni grillowych musimy wziąć pod uwagę środki, którymi dysponujemy i właściwości, których oczekujemy. Dla jednych będzie istotna wielkość garnka, dla innych dostosowanie do posiadanej kuchenki. Na pewno najtrwalszym produktem będzie patelnia tytanowa, która jest najbardziej odporna na wszelkiego rodzaju zarysowania.