Śledzie uwielbiają wyraziste towarzystwo cebuli i świeże pieczywo. Kanapka ze śledziem może być wykwintną kolacją, która nie tylko nasyci, ale również pobudzi zmysły i pozwoli czerpać niekłamaną przyjemność ze spożywanego posiłku. Ważne, tylko by znaleźć odpowiedni przepis i nie pominąć żadnego ze składników.
Kanapka ze śledziem przepis
Do przygotowania śledziowej kanapki potrzebne będą następujące składniki:
- bułka (najlepiej z ziarnami, które podbiją smak kanapki)
- twaróg ze świeżo zmielonym pieprzem
- czerwona cebula w plastrach
- śledź
- koperek
Opcjonalnie: kiszony ogórek i czerwona papryka pokrojone w kostkę,
Aby powstała idealna kanapka ze śledziem od Lisner, najpierw należy posmarować pieczywo twarogiem. Warstwa serka powinna być dość gruba. Wszystko po to, by później zatopić w niej kawałki śledzia, który kładzie się na twarogu. Na rybie należy położyć plastry cebuli i całość posypać świeżym koperkiem.
Ci, którzy chcą, by smak kanapki był bardziej wyrazisty, do twarogu mogą dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki i czerwoną paprykę.
Co podawać do kanapki śledziowej?
Aby posiłek był bardziej obfity, musi zawierać jeszcze inne składniki. Sama kanapka ze śledziem może nasycić, warto jednak zadbać i dodatki, które sprawią, że jedzenie będzie wyglądało jak w prawdziwej restauracji.
Prócz kanapek można przygotować dodatkowo:
- jajka na miękko, które często dodaje się do śledziowych sałatek (mają delikatny smak, więc będą dobrą przystawką)
- tosty z pastą rybną (to pozwoli zachować spójność tematyczną kolacji
Warto pamiętać o tym, że poza jedzeniem ważna jest również atmosfera, w której siedzą biesiadnicy. Organizator spotkania powinien również zadbać o dodatki: ładne serwetki, świece na stole lub inne pasujące do charakteru spotkania ozdoby. Dzięki temu wszyscy goście ze smakiem zasiądą do jedzenia.