Osoby, które prowadzą pizzerię doskonale zdają sobie sprawę z tego jak ważne są odpowiednie akcesoria. Podstawą jest dobra i wytrzymała łopata do pizzy, która umożliwia wyjmowanie pizzy z pieca.
Profesjonalne łopaty
W sprzedaży są dostępne profesjonalne drewniane łopaty do pizzy, które cieszą się w ostatnich latach naprawdę dużą popularnością. Najlepiej posiadać łopaty w kilku rozmiarach, ponieważ wtedy można je zastosować w wielu sytuacjach. Łopata sprawia, że wkładanie i wyjmowanie ciasta jest całkowicie bezpieczne. Żeby w pełni swobodnie manewrować plackiem wewnątrz pieca, warto się wyposażyć także w mniejsze akcesoria. Najlepiej oczywiście kupować produkty od sprawdzonych producentów, którzy wiele lat działają na rynku i cieszą się dobrą opinią.
Budowa łopaty do pizzy
W każdym lokalu gastronomicznym musi się znaleźć łopata do pizzy oraz specjalna szczotka do czyszczenia. Profesjonalna łopata ma długi trzonek i szerokie zakończenie, które sprawia, że wyciąganie pizzy jest naprawdę proste. Trzeba jednak pamiętać, żeby po zakończeniu pracy dokładnie umyć łopatę. Jeżeli nie będzie systematycznie myta to na jej powierzchni mogą się zacząć zbierać bakterie. Wybór łopat do pizzy jest naprawdę ogromny, więc każdy bez większych problemów powinien znaleźć coś dopasowanego do swoich preferencji. Na początku najlepiej zakupić łopatę o kształcie prostokątnym. Trzeba również pamiętać, żeby materiał, z którego wykonana jest łopata był odporny na wysoką temperaturę. W każdej pizzerii musi się znaleźć wysokiej jakości łopata do pizzy – np. taka: https://gastronet24.pl/13165-lopaty-do-pizzy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że drewno ma specjalne właściwości, dzięki którym nie wpływa ono na smak pizzy. Dodatkowo można bezproblemowo wsadzać taką łopatę do pieca. Kluczowa jest przede wszystkim wielkość łopaty oraz długość kija. Łopata do pizzy może się również przydać w warunkach domowych.