Przechowywanie żywności wymaga zastosowania do tego celu specjalnych pojemników. Dobór odpowiednich modeli zależy od wielu czynników, w tym od ich rozmiaru, kształtu, a nawet i koloru. Jak zatem dobrać zestawy pojemników na żywność, by przechowywane w środku produkty zachowały swą świeżość?
Rozmiar to podstawa
Dobrze dobrany komplet pojemników kuchennych powinien składać się z modeli o określonych rozmiarach. Najlepiej, jeśli jest to 5 – 6 skrzyń, które mogą być umieszczona jedna w drugiej. Dobór odpowiedniego opakowania powinien uwzględniać jego rozmiar i sposób późniejszego zastosowania. Zbyt małe pudło doprowadzi do uszkodzenia żywności. Z kolei zbyt duże sprawi, że w jego wnętrzu zmieści się dużo powietrza.
Kolorystyka a praktyczne walory opakowania
Z reguły zestawy pojemników na żywność mają przezroczysty kolor. Dzieje się tak dlatego, gdyż tylko w ten sposób można łatwo sprawdzić stan żywności i to bez konieczności otwierania pudełka. Oczywiście nie oznacza to, że pojemniki do żywności nie mogą być czerwone, niebieskie lub zielone, aczkolwiek ich barwa znacznie utrudnia późniejszą, prawidłową identyfikację produktu.
Ukształtowanie opakowania
Dobrze dobrany komplet pojemników kuchennych (zobacz ten: https://bokono.pl/pl/c/Zestawy-pojemnikow-na-zywnosc/1390) powinien mieć optymalny kształt. Najczęściej spotyka się modele w kształcie prostopadłościanu, gdyż – zależnie od potrzeb – można je łatwo składować w lodówce, szafce bądź też w jakimkolwiek innym miejscu. Opakowania o kształcie okrągłym i półokrągłym może i ładnie się prezentują, ale często są po prostu niepraktyczne.
Kształt, kolor i przeznaczenie, to podstawowe kryteria doboru pojemnika do żywności. Wiedza ta z pewnością pomoże w organizacji swojej kuchennej przestrzeni.