Zupa krem szpinakowy z szafranem

Zupa krem szpinakowy z szafranem. Nietuzinkowe połączenie ale idealne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy i nie czuć ciężkości po obiedzie.

Mało kto wie, że szpinak zawiera luteinę – tak bardzo potrzebną kobietom, potas, żelazo i kwas foliowy. Natomiast dzisiejszym królem dania jest szafran.

Większość osób uważa, że szafran dodaje się głównie do owoców morza. Właściwości szafranu są ogromne, dlatego że nie jest to tylko przyprawa, ale posiada właściwości lecznicze. Posiada właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne czy przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi. Badania wskazują, że szafran jest idealnym rozwiązaniem w odniesieniu do podjadania między posiłkami co jest główną przyczyną otyłości a jest związane ze stresem. Dania z wykorzystaniem szafranu działają antydepresyjnie, dzięki czemu nasz organizm się uspakaja. Warto tutaj wspomnieć, że z racji tego iż szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Do mojego przepisu użyłam zaledwie 3 włosków szafranu, a smak jest niesamowity.

Przepis:

  • 3 nitki szafranu
  • opakowanie szpinaku
  • 1 główka mała brokuła
  • 50g piersi z indyka
  • 1 duża marchew
  • garść posiekanego szczypiorku
  • pół cebuli
  • pół dużej pietruszki
  • pieprz, sól

 

  1. Szpinak, brokuła, pierś z indyka, marchew, szczypiorek, cebulę, pietruszkę, pieprz i sól wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut na dużym ogniu
  2. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut aż warzywa wszystkie będą delikatnie miękkie.
  3. na 5 minut przed wrzucamy 3 włoski szafranu i gotujemy na średnim ogniu.
  4. Kolejno bierzemy blender i blendujemy wszystko na gładką masę

Smacznego 🙂

Jaki szafran wybrać? 

Do otrzymania jednego funta (1 kg = ok. 2,2 funty) przyprawy potrzeba 75.000 kwiatów lub 225 000 ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego.

Dlatego szafran jest taki drogi. Nie zmienia to faktu, że jest to jedna z najlepszych przypraw na świecie. Ja skusiłam się na szafran ze sklepu z orientalną żywnością Ambic 

Szafran Irański ma niezwykły smak i opakowanie 0.5g wystarcza na bardzo długo z racji tego, że nie stosuje się go wiele.

Produkt w rozsądnej cenie znajdziecie tu: http://www.ambic.pl/szafran-05g-id-114

Wartości odżywcze szafranu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,1 g)

Wartość energetyczna – 310/7 kcal
Białko ogółem – 11.43/0.24 g
Tłuszcz – 5.85/0.12 g
Węglowodany – 65.37/1.37 g
Błonnik – 3.9/0.1 g

Witaminy

Witamina C – 80.8/1.7 mg
Tiamina – 0.115/0.002 mg
Ryboflawina – 0.267/0.006 mg
Niacyna – 1.460/0.031 mg
Witamina B6  – 1.010/0.021 mg
Kwas foliowy –  93/2 µg
Witamina A – 530/11 IU

Minerały

Wapń – 111/2 mg
Żelazo – 11.10/0.23 mg
Magnez – 264/6 mg
Fosfor – 252/5 mg
Potas – 1724/36 mg
Sód – 148/3 mg
Cynk – 1.09/0.02 mg

Kwasy tłuszczowe

Nasycone – 1.586/0.033 g
Jednonienasycone – 0.429/0.009 g
Wielonienasycone – 2.067/0.043 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference