Zapiekanka z kalafiorem indykiem i szpinakiem

Zapiekanka szybka w realizacji i niesamowicie pyszna.

        Składniki farszu:

  • 1 kalafior
  • 500 gram szpinaku
  • 300 g piersi z indyka

    Składniki sosu beszamelowego:
  • 2 łyżki mąki ( ja użyłam bezglutenowej kokosowej)
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 szk mleka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy
  • gałka muszkatołowa szczypta

    Czas realizacji 25-30 minut
    W głębokiej patelni roztapiamy masło.
    Wsypujemy mąkę i mieszamy aby mąka się nie przyrumieniła. Cały czas mieszając dolewamy mleko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.W międzyczasie układamy szpinak i kalafior w brytfannie, kolejno pokrojonego indyka w kostkę kładziemy na kalafior i szpinak.
    Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut w 180-200C.

IMG_3881 IMG_3882 IMG_3883

IMG_3884

IMG_3886

IMG_3885

IMG_3890 IMG_3889 IMG_3888