Wegański bigos z kiszonej kapusty – szybki prosty przepis

Zaglądam dziś do lodówki a tam kiszona kapusta zrobiona przez mamę mojego narzeczonego, jakieś warzywa.. zastanawiam się zrobię bigos, ale patrzę nie mam cebuli :/ do sklepu nie chce mi się iść, więc postanowiłam, że zrobie bigos z tego co mam. Wyszedł super.

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 6 dużych pieczarek i ewentualnie inne grzyby suszone jak są w domu 🙂 (około 3 sztuk)
  • połowę dużej papryki czerwonej
  • połowę małego pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka słodka, szczypta kminku,
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • pół łyżeczki kurkumy
  1. Por, paprykę, pieczarki kroimy i przypiekamy na patelni, aż lekko się zeszklą.
  2. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut
  3. Kolejno do kapusty wrzucamy powyższe produkty, doprawiamy i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5h.

Smacznego 🙂