Tradycyjny żurek z biała kiełbasą. Przepis prosto z Wilna

Mało kto nie lubi żurku. Dziś mam dla was przepis, który otrzymałam w ubiegłym roku w Wilnie. Tradycyjny przepis od starszej pani od której wynajmowałam nocleg podczas podróży.

Skład na około 6-7 talerzy/miseczek

  • zakwas na żurek – 2 słoiki ja użyłam
  • 2,5 l wody
  • 4  białe kiełbasy
  • 2 marchwie
  • seler nać + liście selera
  • Natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 duże łyżki majeranku
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • ugotowane jajka do podania

 

  1. Wstawiam w garnku wywar warzywny ( woda, pokrojona w plasterki marchew, natka pietruszki, seler-liście, czosnek, liście laurowe,ziele angielskie, cebulę i majeranek)  jako bazę i gotuję od zagotowania przez 15-20 minut na małym ogniu, aż nasz wywar będzie ok.

    14706993_1111037958965374_7009028773503191012_o

  2. Kiedy wywar jest gotowy dokładam pokrojoną w plasterki biała kiełbasę i gotuję kolejne 15 minut na małym ogniu
  3. Kolejno dokładam zakwas żurkowy i tak kolejno gotuje z 20 minut na malutkim ogniu, aby wszystko dobrze się zagotowało
    img_6069 img_6070
  4. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Smacznego 🙂

img_6071 img_6072 img_6073 img_6074

 
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original