Tort Bezowy wielkanocny – 2 sposoby: na szybko i tradycyjnie

Tort bezowy idealny na Wielkanoc. Inny niż wszystkie. Jednak jest odrobinę słodki. Dla osób, które nie lubią słodyczy można zamiast cukru dodać kwaśną konfiturę np. pomarańczową wówczas powinien być kwaskowaty i równie pyszny.

Składniki:

płaty bezowe 2 sztuki:

  • białka z 6 jajek
  • szczypta soli
  • 100 gram cukru pudru lub ksylitolu zmielonego an puder
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

masa:

  • 2 duże serki mascarpone
  • barwnik pomarańczowy
  • łyżeczka cukru pudru
  • 200 gram masła

Przygotowanie:

Płaty bezowe:
1. Białka dokładnie oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubijaj tak długo aż bedą prawie sztywne, kolejno dodawaj cukier puder i skrobię. Kiedy białka będą całkowicie sztywne (miskę można podnieść do góry dnem i nie powinno nic z niej wypaść). Weź duże blachy i wyłóż je papierem do pieczenia z narysowanym okręgiem (może być odrysowany od talerza) kolejno podziel białko na 2 części i nałóż je delikatnie kulistymi ruchami na papierze.

2. Piekarnik nagrzej do 150C i włóż do niego blaszki z białkami, kolejno obniż temperaturę do około 100C i tak przez ok. 2 godziny susz je w piekarniku. Po około 2 godzinach wyłącz piekarnik i zostaw je na około 3 godziny.

3. Masa: 1 mascarpone ubij mikserem na miękką masę wraz z 100 gram masła i dodaj szczyptę barwnika pomarańczowego, aby zrobił się kolor pastelowy pomarańczowy. Drugie mascarpone również ubij z 100 gramami masła i pozostaw białe.

4. Weź blat bezowy i połóż na niego pomarańczową masę, kolejno połóż drugi na nim blat i połóż białą masę. Wszystko wyrównaj, a boki połącz dwoma kolorami, aby było widać.

5. Wierzch posyp dookoła pokruszonymi orzechami włoskimi, a środek poukładaj marchewki z masy cukrowej.

 

Dla osób, które chcą szybko zrobić taki tort, a nie mają czasu piec płatów bezowych można:

  1. kupić 2 płaty bezowe w dobrej cukierni
  2. ubić mascarpone jak powyżej
  3. kupić cukrowe marchewki w dobrych sklepach internetowych z ozdobami na torty 🙂

Dla osób, które posiadają robota KOHERSEN

  1. Białka wrzucamy do naczynie głównego i szczyptę soli -> Motylek -> 5 minut-> prędkość 4
  2. Kolejno małymi porcjami dodajemy cukier
  3. Przygotować blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia
  4. Odrysować krąg od talerza na papierze do pieczenia
  5. Wylać gęste białko na papier – w namalowany okrąg
  6. Piec bezę przez 1 godzinę w temperaturze 160C
  7. Po godzinie nie otwierając piekarnika zmniejszyć temperaturę do 120C i dalej tym razem już suszyć bezę przez kolejną godzinę.
    Bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia

Smacznego 🙂