Tarta z rabarbarem – pyszna i łatwa w przygotowaniu

Mamy okres na rabarbar. Postanowiłam wykorzystać sytuację i przygotować pyszną i łatwą tartę z rabarbarem.

Składniki

  • 4–5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Kruchy spód i budyń

  • 150g mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 budyń duży delecta
  • 1 szklankę mleka 0,5%

Kruszonka

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g miękkiego masła
  • wanilia, opcjonalnie
 
Przygotowane ciasto przekładam do blachy, nakładam na nie folie do pieczenia i wysypuję fasolki, aby ciasto nie podnosiło się i nie puchło. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200C na 10 minut.

 

W między czasie przygotowuje budyń z 1 szklanki mleka. Doprowadzam do gęstości gotując i odstawiam do ostygnięcia.

 

 

Po 10-ciu minutach wyjmuję tartę z piekarnika i nakładam na nią wcześniej schłodzony budyń.

 

Kolejno na budyń nakładam rabarbar pokrojony w małe kawałeczki. Rozsypuję go na całej płaszczyźnie.

 

Po nałożeniu rabarbaru posypuje kruszonką na całości oraz posypuje 2 łyżkami cukru kryształowego i wstawiam do piekarnika na 170C na 30 minut.

 

 

Po 30-tu minutach rabarbar puścił sok, który delikatnie pomieszał się z budyniem. Kruszonka się zarumieniła.
Efekt poniżej 🙂

 

Puszna, delikatna tarta. Mięciutka, aksamitna dzięki dodatku budyniu. Fantastyczna POLECAM

 

 

 

A wy macie jakieś inne przepisy na tartę z rabarbarem? 🙂

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original