Szpinakowe gofry z fetą, pomidorami i bazylią | Breville

Gofry to niesamowity zamiennik pieczywa. Idealnie nadają się na słodko i wytrawnie. Przepis na pyszne szpinakowe gofry idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej (lub innej w/g uznania)
  • mała łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki 200ml mleka bez laktozy
  • garść świeżego szpinaku
  • 0,5 szklanki 200 ml wody mocno gazowanej

dodatkowo:

  • oliwa z oliwek i szczypta pieprzu
  • gofrownica – ja używałam BREVILLE

sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do ciasta wrzucić do robota i włączyć TURBO 4 razy, aż do wymieszania jednolitej zielonej masy
  2. Na rozgrzaną gofrownicę wlać ciasto i zaczekać aż gofry urosną i będą chrupiące
  3. Po upieczeniu gofrów dodajemy dodatki 🙂 i polewamy oliwą z oliwek