Szarlotka ze śmietaną płynną – szkocki przepis z Portree

Przepis, który uzyskałam podczas mojego pobytu w Szkocji w miejscowości Portree na wyspie Isle of Skye.
Przepis na blachę 20x20cm

  • 2 żółtka
  • 300g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kostka masła – koniecznie musi być dobrej jakości masło
  • ekstrakt z wanilii
  • 2 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło, żółtka cukier puder i ekstrakt waniliowy (kilka kropli) wyrabiamy na gładką masę – jak ciasto kruche
  2. w tym samym czasie w rondelku podgrzewamy pokrojone jabłka na grube plastry ze skórką wraz z cynamonem i goździkami do uzyskania miękkości – ok. 10 minut na średnim ogniu
  3. Kolejno dzielimy ciasto na 2 części – przygotowany spód w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na 180c na 20 minut z termoobiegiem
  4. Po tym czasie wyjmujemy spód z piekarnika i nakładamy jabłka i resztę ciasta gładko kładziemy na ciasto. Wkładamy do piekarnika 180C na 20 minut
  5. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Podajemy z śmietaną 30% w wersji płynnej i w wersji ubitej z truskawkami i lodami waniliowymi. Idealnie do tego smakuje białe wytrawne wino.

Smacznego 🙂