Suflet Czekoladowy – pyszny i szybki w przygotowaniu!

 

Prawdziwy suflet czekoladowy powinien być delikatny, a jego konsystencja piankowa inaczej nazywana musem lekko, wręcz delikatnie płynna w środku. Płynna nie mylić z LAVA CAKE. Łyżeczka włożona w środek powinna lekko opadać.

Co interesujące do sufletu nie używamy mąki ! 🙂
Podajemy go automatycznie po wyjęciu z piekarnika.

Składniki na 4 suflety:

  • 140 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 90 ml śmietany kremówki 36%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

IMG_3806
1. Śmietanę kremówkę, cukier, aromat rumowy i czekoladę rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej.

2. Po wymieszaniu wszystkich składników, kiedy masa będzie jednolita odstawić na chwilę do ostudzenia.

IMG_3807 IMG_3808

3. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.

IMG_3809 IMG_3810

4. 1/3 ubitych białek dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, kolejno dodajemy powoli białka i nadal mieszamy delikatnie i wolno, aby pęcherzyki z białek pozostały.

IMG_3811 IMG_3812 IMG_3813

5. Tak przygotowaną masę przekładamy do ramekinów lub innych foremek w których ma rosnąć suflet. Masę wlewamy na około 5mm od górnej krawędzi foremki. Nagrzewamy piekarnik do 200C po czym wkładamy foremki z masą, obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy 25-20 minut.
IMG_3815 IMG_3817 IMG_3818 IMG_3819 IMG_3820 IMG_3821

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original