Springrolls a’la sajgonki z indykiem.

Przepis na sajgonki – springrollsy 🙂 z indykiem. Nie tylko nadają się jako przystawka, ale również jako obiad.

składniki spring rollsy:
4 duże marchewki
1 papryka
Natka pietruszki
Przyprawy, sól, pieprz, papryka słodka, ewentualnie zioła w/g uznania
papier ryżowy
woda
olej

składniki sałatka:
mix sałat
suszone pomidory w zalewie
kapary
ser feta

IMG_3706

  1. Wszystkie składniki kroimy. Ja do tego celu użyłam Bosch Maxo Mixx, dzięki, któremu w szybki sposób rozdrabniam wszystkie składniki.
  2. Wszystko razem mieszam dokładnie i doprawiam

IMG_3708

3. Dodaję zblendowane piersi z indyka i wszystko razem mieszam

IMG_3709

4. Po zmieszaniu wrzucam do głębokiej patelni i podduszam przez 15 minut, aż marchew odrobinę zmięknie.

IMG_3711

5. Kiedy marchew jest aldente, przekładam mieszankę do naczynia i czekam aż ostygnie
6. Nawilżam papier ryżowy w wodzie

IMG_3712

7. Biorę 1 łyżkę farszu nakładam na papier i zwijam

IMG_3714

8. Przygotowane rollsy zaczynam smażyć na głębokim oleju do 5 minut.

UWAGA! -> proponuję mało farszu i podwójnie zakręcać ponieważ przy dużej ilości farszu, zbyt delikatnej osłonce rozwalają się na patelni! Pamiętać należy również, aby nie kłaść ich obok siebie przed smażeniem – ponieważ sklejają się i potem ich odklejenie kończy się rozerwaniem papieru 🙁

IMG_3716

9. Sałatka:

Wszystkie składniki kroimy, dokładamy kapary, mieszamy 🙂

Smacznego 🙂

IMG_3717

IMG_3718

IMG_3719

IMG_3720

IMG_3721

IMG_3722

IMG_3723

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*