Sos kurkowy z indykiem – aksamitny delikatny – prosty przepis

Przepis na pyszny sos kurkowy idealny do kurczaka, indyka ale również do ziemniaków, ryżu..

  • 300 g kurek
  • połowa cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kostka masła łyżek masła
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • połowa dużego jogurtu greckiego
  • szczypta posiekanej pietruszki i koperku
  • sól, pieprz
  • sok z połowy limonki
  1. na patelnie wrzucamy masło i oliwę i pokrojoną drobno cebulę
  2. czekamy aż cebula sie zeszkli i wrzucamy kurki – zmniejszamy ogień, aby kurki zaczęły się delikatnie smażyć
  3. po około 10 minutach dorzucam pietruszkę i koperek.
  4. Kiedy wszystko nam zacznie gęstnieć dodaje jogurt grecki i sok z cytryny i gotować na małym ogniu kilka minut.

Jeżeli dodajemy mięso – w moim przypadku pokroiłam indyka na małe kawałeczki i wrzucam przed dodaniem jogurtu greckiego do kurek wszystko czekam, aby się podsmażyło, kiedy mięso dojdzie ( po około 15 minutach na małym ogniu) dodaje jogurt grecki.

sos kurkowy z indykiem