Sos beszamelowy – szybki i łatwy przepis idealny do ryb, zapiekanek i makaronów

Sos beszamelowy w prawdzie nie jest zbyt „fit” jednak raz na jakiś czas warto zjeść coś dobrego z wykorzystaniem tego sosu.

Składniki: 

  • 2 łyżki stołowe masła.
  • 3 łyżki stołowe mąki.
  • 1 szklanka mleka.
  • sól.
  • kolorowy pieprz –  całe kuleczki albo świeżo zmielony
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw patelnię na delikatny ogień (ja na płycie indukcyjnej w skali 1-9 zawsze daje 3)
  2. Na patelnie połóż masło i czekaj aż się roztopi
  3. Kolejno wsyp mąkę i szybko mieszaj aby masło połączyło się z mąką
  4. Dodaj pół szklanki mleka i dalej szybko mieszaj całą masę, aby nie doszło do zważenia całej masy
  5. Kolejno dodawaj mleko powoli i dalej mieszaj na tym samym ogniu
  6. Kiedy masa jest jednolita dodaj pieprz, sól, gałkę i pietruszkę (w tradycyjnym przepisie nie dodaje się pietruszki, ja natomiast dodaję ją do smaku bo wtedy smakuje jeszcze lepiej)
  7. Wszystko razem mieszamy. Można podawać zaraz po przygotowaniu lub:
  • jeżeli chcemy dodać do ryb pieczonych polewamy sosem rybę wcześniej podpieczoną (przepis tu) i wstawimy do piekarnika na 30 minut 180C
  • jeżeli chcemy wykorzystać do makaronu wówczas podpiekamy do tego boczek albo szynkę szwardzwaldzką, mniejszą garść tartego sera i łączymy razem z makaronem… wyborne
  • jeżeli chcemy dodać do zapiekanek polewamy zapiekankę, kanapkę czy cokolwiek innego i wkładamy do piekarnika na około 20 minut 180c

Smacznego 🙂