Domowy Sok Kubuś przepis na sok marchwiowy

Ostatnio szukałam wiele pomysłow i rozwiązań, aby zrobic sok Kubuś domowymi sposobami, ale który nie wymagałby sokowirówki.

Uwielbiam Kubusia z bananem i pomarańczą więc postarałam się o właśnie taki smak.

Wartości odżywcze marchwi (w 100 g)

Wartość energetyczna – 41 kcal
Białko ogółem – 0.93 g
Tłuszcz – 0.24 g
Węglowodany – 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
Błonnik – 2.8 g

Witaminy

Witamina C – 5.9 mg
Tiamina – 0.066 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna – 0.983 mg
Witamina B6 – 0.138 mg
Kwas foliowy – 19 µg
Witamina E – 0.66 mg
Witamina K – 13.2 µg

Minerały

Wapń – 33 mg
Żelazo – 0.30 mg
Magnez – 12 mg
Fosfor – 35 mg
Potas – 320 mg
Sód – 69 mg
Cynk – 0.24 mg

Składniki:

  • 7 dużych marchwii
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 szklankę zblendowanego z wodą banana
  • woda
  • IMG_3582 2
  1. Marchew gotujemy w „skorupkach” czyli nie obieramy jej. Marchew zachowuje w środku większość witamin niż kiedy gotujemy ją obraną i pokrojoną.
  2. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia, kolejno po wystudzeniu obieramy i kroimy na połowę
  3. Kolejno przekładamy w wysoki pojemnik, dolewamy 1 szklankę wody i razem wszystko blendujemy IMG_3594
  4. Kiedy posiadamy już zblendowaną masę dodajemy do niej sok z pomarańczy i zblendowanego banana IMG_3595
  5. Mieszamy całość i podajemy 🙂 Smacznego

IMG_3597 IMG_3600 IMG_3601 IMG_3603 IMG_3604 IMG_3605

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*