Słodka obiadowa z daktylami i orzechami

Daktyle to owoce, które uwielbiają sportowcy. Zapobiegają miażdżycy i fantastycznie działają w organizmie u osób, które często ćwiczą.

daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (m.in potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.

Składniki:

  • Garść daktyli
  • Garść mieszanki orzechów ( migdały, laskowe, nerkowca, włoskie)
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka liści sałaty
  • pieprz

Wszystkie składniki razem mieszamy dodajemy jogurt 🙂 Smacznego

IMG_3842 IMG_3843 IMG_3844 IMG_3847

Użyte daktyle do sałatki to jedna z największych odmian daktykli, idealna naturalna przekąska bogata w błonnik, przeciwutleniacze, antyoksydanty oraz naturalne występujące cukry. Duża ilość witamin i minerałów, między innymi witaminy A, K, potasu oraz witamin z grupy B pomaga przy wielu schorzeniach, takich jak nadkwasota, zaparcia, choroby serca oraz układu krążenia. Daktyle Medjool można znaleźć w sklepie AMBIC 

link bezpośrednio do produktu w sklepie: http://www.ambic.pl/daktyle-swieze-medjool-500g-id-466