Śledziki w occie / oleju – prosty przepis

Śledziki w occie idealnie nadają się na zakąskę na każdą imprezę. Przepis jest bardzo prosty i każdemu powinien wyjść.
Składniki:

  • 1 kg śledzi a’la matias
  • 3 duże cebule
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  1. Śledzie pokroić w kawałki na kęs
  2. Cebule pokroić na piórka
  3. W szklanym naczyniu kłaść kolejno: cebulę, śledzie, cebulę, śledzie i tak do samego końca naczynia
  4. Kolejno wodę z octem, liśćmi laurowymi, kulkami ziela angielskiego i pieprzem zagotować. Gotować przez 3 minuty i mieszanką zalać śledzie.
  5. Zamknąć naczynie i odstawić do lodówki.
  6. Po 2 dniach są gotowe do jedzenia. Jeżeli chcecie je zakonserwować, odlejcie całą wodę i zalejcie je olejem 🙂 Wytrzymają spokojnie do 8 dni 🙂

Smacznego 🙂