Shortbread – Tradycyjne szkockie ciasteczka – łatwy przepis

Dziś dla was niesamowity przepis na tradycyjne szkockie ciasteczka.

Shortbread – to maślane ciasteczka – niesamowicie kruche i pysze.

Podczas pobytu w Szkocji udało mi się je zakosztować. Pozyskałam przepis na tradycyjne ciasteczka, którym się wam dziś pochwalę.

Bardzo łatwe w przygotowaniu.

Skład:

200g masła
180g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
odrobina  wanilii

img_6290

  1. Mąki i cukier przez sitko mieszamy

img_6291

2. Dodajemy masło i staramy się je rozetrzeć.

img_6292

3. Z mąk i masła formujemy ciasto i układamy na blaszce
4. Formujemy prostokąciki takie jakie chcemy, żeby były. Dziurkujemy widelcem.

shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku-0 shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku-00

5. Wstawiamy do piekarnika na temp. 180C przez 20-30 minut

shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku

6. Ciepłe ciasteczka wyjmujemy aby ostygły

shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku-5 shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku-6 shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku-8 shortbread-scotland-przepis-tradycyjny-kuchnia-smaku-9

Ciasteczka mogą być przechowywane w metalowych pudełeczkach 🙂 Ja mam takie ze Szkocji 🙂

img_6313 img_6314

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

 

instagram-logo_original