Ryba w sosie beszamelowym idealny pomysł na obiad

Ryba w sosie beszamelowym to niesamowite danie, które przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią oryginalne smaki i ryby.

Składniki:

  • 500 g dorsza, mąka do panierki (ok. pół szklanki), sól i pieprz
    • Składniki do sosu beszamelowego
    • 2 łyżki stołowe masła.
    • 3 łyżki stołowe mąki.
    • 1 szklanka mleka.
    • sól.
    • kolorowy pieprz –  całe kuleczki albo świeżo zmielony
    • gałka muszkatołowa
    • natka pietruszki
      Sposób przygotowania ryby:
      mąka do panierki, sól, pieprz
      1. Ryba musi być rozmrożona jeżeli była mrożona wcześniej, ja preferuje świeżą
      2. Kroimy na kawałki, posypujemy pieprzem, solą i panierujemy w mące
      3. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z kazdej strony przez ok. 1 minutę każdą
      4. Kolejno przekładamy rybę do pojemnika żaroodpornego i przygotowujemy sos

      Sposób przygotowania sosu beszamelowego:
    1. Nastaw patelnię na delikatny ogień (ja na płycie indukcyjnej w skali 1-9 zawsze daje 3)
    2. Na patelnie połóż masło i czekaj aż się roztopi
    3. Kolejno wsyp mąkę i szybko mieszaj aby masło połączyło się z mąką
    4. Dodaj pół szklanki mleka i dalej szybko mieszaj całą masę, aby nie doszło do zważenia całej masy
    5. Kolejno dodawaj mleko powoli i dalej mieszaj na tym samym ogniu
    6. Kiedy masa jest jednolita dodaj pieprz, sól, gałkę i pietruszkę (w tradycyjnym przepisie nie dodaje się pietruszki, ja natomiast dodaję ją do smaku bo wtedy smakuje jeszcze lepiej)
    7. Wszystko razem mieszamy.
    8. Kolejno polewamy sosem rybę i wkładamy do piekarnika na 180C na 30 minut.Smacznego 🙂