Rogale z białym makiem Przepis dla robota KOHERSEN Mycook

Rogale z białym makiem nie tylko są pyszne, ale również idealnie nadają się na deser dla gości.

Przepis wypróbowany i wyszedł mi elegancko.

CIASTO

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka

MASA

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana gęsta

LUKIER

  • cukier puder,
  • ciepła woda około 2 łyżek
  • migdały płatki
  • sok pomarańczowy
  1. Drożdze roztapiamy w mleku i łyżce cukru i mąki, aby nam wyrosły.
  2. Jajka powinniśmy ubić dobrze i połączyć je z roztopionym przestudzonym masłem. Wszystko wrzucamy do naczynia głównego, dokładamy mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże.
  3. Standardowo wszystko razem ugniatamy za pomocą opcji wyrabianie ciasta -> 3 minuty-> wyrabianie ciasta
  4. Po wyrobieniu ciasta odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Migdały, mak i orzechy zmielić -> TURBO -> 3 naciśnięcia po 2-3 sekundy
  6. Kolejno dolewamy śmietanę i cukier -> 1 minuta -> prędkość 4
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraciki, aby można było formować rogaliki.
  8. NA kwadraciki z ciasta nakładamy małą łyżeczką masę makową – zawijamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
  9. Po około 20 minutach piec w temperaturze 220 stopni do czasu, aż uzyskają złotawy kolor
  10. Odstawić do ostygnięcia
  11. Kolejno polać lukrem białym i ozdobić migdałami, orzechami.

Smacznego 🙂