Pyszności z roślin – nowa książka na rynku – Paweł Ochman – recenzja

Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym, pischingerów i szyszek. Poznamy tajemnice robienia tart i prostych śniadań, świątecznych ciast oraz deserów z różnych stron świata.

Paweł Ochman w 100 nowych przepisach, których nie znajdziesz na blogu, podpowiada:

• Czym zastąpić nabiał i jajka?
• Jak łatwo połączyć podstawowe składniki?
• Co zrobić, by było szybko, zdrowo i pysznie?

Książka ślicznie wydana. Idealna dla osób, które są weganami lub które chciałyby zacząć swój nawyk właśnie z kuchnią wegańską.

Nie możliwe staje się możliwe. Bo jak nazwać pyszne słodkości w zdrowych wersjach. Osobiście staram się wyrzucać z mojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego i ta książka jest pierwszym krokiem do tego celu. Gruba, wiele przepisów, które idealnie oddają ducha domowej kuchni. Kuchni, która może być smaczna i zdrowa. Udało mi się otrzymać książkę wraz z autografem co jeszcze bardziej zmotywowało mnie do dalszych działań w tym kierunku. Mimo iż prowadzę bloga o kuchni, która może być chociaż po części zdrowa – bez zbędnej spinki – to ta książka otwiera mi oczy, że słodkości i to wieeeeeele słodkości może być jeszcze bardziej zdrowszych i pysznych.

Czasami oglądam grupy o jedzeniu na facebooku i widząc niektóre ciasta, wiele dodatków w postaci margaryny czy też nawet jak oglądam blogi, gdzie dodaje się mnóstwo cukru, jajek itd już widzę jak cholesterol szaleje a waga rośnie w górę. Tym bardziej teraz kiedy koszt masła nieziemsko rośnie i ludzie zastępują go margarynami itd. Te przepisy to cała kopalnia wiedzy jakich zamienników używać, aby były zdrowe. I nie są to tylko banany, którymi zastępujemy jajka. Autor podaje całe listy zamienników jajek, czym zastąpić nabiał, jakich tłuszczy używać czy nawet jak wykonać mleko roślinne.

Warto wspomnieć czym jest weganizm w diecie. To dieta, w której nie znajdziemy nic co jest pochodzenia zwierzęcego. To dieta nie tylko taka, w której nie je się mięsa, ale również nie spożywa się mleka, jajek, zdarza się również nie jedzenie miodu. Warto zauważyć, że to niezwykła dieta, składająca się głównie na sposób życia, zdrowia i ochronę zwierząt. Niektórzy przechodzą na nią dlatego, że żal im cierpiących zwierząt, a niektórzy dlatego, żeby oczyścić swój organizm i zdrowo się odżywiać.

Książkę ma swoją premierę 11 października, ale można ją kupić w przedsprzedaży m.in TU

znak_basic

 

pysznosci-z-roslin-proste-wypieki-desery-sniadania-bez-jajek-i-nabialu-w-iext51053229 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 2 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 3 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 4 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 5 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 6 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 7 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 9 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak 11 Pyszności z roślin paweł ochman weganon książka recenzja czy warto wydawnictwo znak