Przepis na Sorbet jak z wiedeńskiej lodziarni

Będąc w Wiedniu miałam okazję przyglądania się temu co jest ważne w lodach, jak są robione, jak smakują. Wiedeń uchodzi za europejską stolicę lodów. Postanowiłam więc, że przygotuje przepis na sorbet identyczny jak w wiedeńskich lodziarniach.

składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych owoców – ja wybrałam owoce leśne ( Tu możesz przeczytać dlaczego wolę owoce mrożone)
  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mała od herbaty wódki ( ilość ta ma jedynie sprawić, że sorbet nie będzie się zamrażał się w zamrażalniku na kamień – nic nie czuć w takiej ilości sorbetu)
  • 200 ml syropu z agawy

1 Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia głównego i wciskamy opcję TURBO -> naciskamy pulsacyjnie 6 razy po 3-4 sekundy

2 Kolejno przekładamy masę do foremki silikonowej i przykrywamy ją folią

3 wstawiamy do zamrażalnika na noc

4 Po wyjęciu z zamrażalnika odczekać 2-3 minuty

5 Najlepiej smakuje w wafelkach

Smacznego

 

sorbet lodowy jak z lodziarni przepis bez lodu kuchnia-smaku.JPG 2

IMG_0885