Przepis na kompot z czereśni bez cukru

Przepis na pyszny kompot z czereśni. Niesamowity w smaku, bez cukru i zdrowy. Idealny do obiadów lub na ciepłe dni.

Przygotowujemy 3 kg czereśni (na 6-8 słoików)
6-8 słoików półlitrowych
250 gram ksylitolu
woda
duży garnek  i ściereczka

  1. Czereśnie myjemy i pozostawiamy z pestkami
  2. Wkładamy je do połowy słoików
  3. bierzemy 2 litrowe naczynie z ciepłą wodą i rozpuszczamy 250 g ksylitolu. Mieszamy tak długo, aż całkiem ksylitol się rozpuści
  4. Kolejno wlewamy do słoiczków, aby wody było na centymetr od górnego wieczka
  5. Zakręcamy słoiczki
  6. Przygotowujemy garnek: na dnie ściereczka, wstawiamy słoiki na ściereczkę i wlewamy do garnka wodę na taką wysokość, aby ok 1 cm od wieczka jej nie było.
  7. Stawiamy garnek na ogień i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu
  8. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia, słoiki wyjmujemy z garnka i stawiamy je na ściereczce wieczkiem do dołu, aby odpoczęły i odpowiednio się zassały. Tak pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.

IMG_3700

IMG_3694

IMG_3696

IMG_3695

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*