Przepis na jaglane ciasteczka z czekoladą – pyszne do kawy

Dziś przepis na jaglane ciasteczka z czekoladą. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 🙂

Ładnie się prezentują i tak samo jak się prezentują szybko znikają z talerza.

50 g mąki owsianek – bezglutenowej,
50 g mąki jaglanej,
30 g mąki ziemniaczanej,
100 gram czekolady mlecznej,

0,5 łyżki proszku do pieczenia,
0,5 łyżki soli,
Kilka kropli aromatu waniliowego,

100 g brązowego cukru,
50 g masła orzechowego ( najlepiej z orzeszków ziemnych ),
50 g oleju kokosowego,
1 banan,

Piekarnik ustawiamy na 180C

Krok 1
kroimy na kawałeczki czekoladę,

Krok 2
wsypujemy wszystkie sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól i razem mieszamy

Krok 3

Do blendera wkładamy banana i blendujemy go tak, aby powstała jednolita masa,
Kolejno do tej masy dodajemy cukier brązowy i dalej wszystko blendujemy, aby ujednoliciło nam się wszystko.  Kiedy konsystencja jest równa dodajemy masło orzechowe do niej i olej kokosowy i blendujemy ponownie w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

W między czasie możemy dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii.

Krok 4

Kiedy wszystko nam się idealnie połączyło mieszamy to z mąką i dodajemy czekoladę, aby połączyć.

Krok 5

Na formie modelujemy małe kółeczka i dodajemy MM-sy w celu kolorowego efektu.

Wkładamy do piekarnika na 10 – 15 minut

Smacznego 🙂