Przepis na domowy majonez dla najbardziej opornych

Znamy wiele przepisów na majonez domowy. Jednak większość z nich jest z dodatkiem miksera. Dziś pokażę jak zrobić domowy majonez dla najbardziej opornych kucharzy 😉

Składniki:
2 jajka
300 ml oleju ( ja użyłam kujawskiego)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżka ostrej musztardy ( może być łagodniejsza według uznania)
2 łyżeczki małe soku z cytryny

Dodatkowo do zrobienia będziesz potrzebować wysokiego pojemnika lub słoik i blender

IMG_3771

Jajka, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny i olej razem wlewam do jednego pojemnika.

IMG_3772 IMG_3773

Całość blenduje tak długo aż masa zgęstnieje ( około 2-3 min).

Zaczynam od dołu kiedy masa z dołu zacznie gęstnieć blender unoszę do góry i na doł powoli.

Cała konsystencja musi być gęsta.

IMG_3774 IMG_3775

Kiedy już jest gęsta – przekładam do słoika.

IMG_3776

Opisuje etykietę do kiedy jest ważny. Domowy majonez przechowywany w lodówce wytrzymuje nawet do 14 dni. Ja trzymam go do 10 dni, bo szybko znika 😉

IMG_3777 IMG_3778

Smacznego

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*