Pomidory z bazylią w słoikach na zimę – Przepis dla Robota Kohersen Mycook

Własne pomidory z bazylią to idealne rozwiązanie dla osób, które wracają do domu i nie wiedzą co zrobić na obiad. Takie pomidory to cudowna baza pod sos do spaghetti, zupę pomidorową lub różnego rodzaju pasty.

składniki:

  • 1 kg twardych pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki cukru  + słoiki  🙂
  1. Pomidory nacinamy z dwóch stron w krzyżyk i wrzucamy do gorącej wody ( wrzątek)
  2. Czekamy z 2-3 minuty i z wrzątku przekładamy je do zimnej wody
  3. Kolejno obieramy ze skórki, kroimy na pół i wrzucamy do naczynia głównego
  4. Kiedy mamy 3/4 zapełnionego naczynia wrzucamy garść świeżej bazylii i cukier
  5. Ustawiamy robota 15 minut-> 100C -> prędkość 3 po około 5 minutach zmniejszamy prędkość do 1
  6. Po 15 minutach przekładamy do słoików i mocno je zakręcamy.

PASTERYZACJA

  1. Zakręcone słoiki wstawiamy do garna z gotującą wodą i gotujemy 3-5 minut ( woda musi sięgać max 1cm przed wieczkiem)
  2. Po gotowaniu słoiki wyjmujemy w ochronnej łapce i stawiamy wieczkiem do dołu na kilka godzin.

Takie pomidorki można wykorzystać do różnego rodzaju sosów do spaghetti, zup i innych dań. Robota znajdziecie na www.kohersen.pl

przetwory pomidory w słoikach z bazylią przepis dla kohersen mycook 1 przetwory pomidory w słoikach z bazylią przepis dla kohersen mycook 2 przetwory pomidory w słoikach z bazylią przepis dla kohersen mycook 3