Pikantno-słodka wieprzowina w 20 minut!

Czasami są takie dni, kiedy nie chce nam się tracić czasu na robienie obiadu dla całej rodziny. Dlatego postanowiłam przygotować przepis na ekspresowy obiad. Pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu. Do przygotowania przepisu użyłam pierwszy raz zupy japońskiej OYAKATA.  Zależało mi na tym, aby przygotowanie obiadu było szybkie.

Składniki:

  • 400g wieprzowiny (łopatka)
  • mieszanka warzyw chińskich – mrożona
  • sos chili
  • sól, pieprz, czosnek, chili
  • zupa japońska OYAKATA – MISO
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  1. Mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki, dodajemy do niego pieprz, łyżeczkę chili, łyżeczkę czosnku w proszku oraz 1 łyżkę sosu z chili i odstawiamy na 3 minuty
  2. Kolejno na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i na dużym ogniu smażymy przez 4 minuty z każdej strony
  3. Kolejno wrzucamy mieszankę warzyw, zmniejszamy ogień ja na płycie indukcyjnej z 8 na 6. I mieszamy, aż nasze warzywa zmiękną
  4. Wlewamy sos sojowy i trochę sosu z chili i mieszamy przez 5-6 minut
  5. Kolejno wrzucamy zupę japońską ( makaron wraz z przyprawami w saszetce). Przyprawy z saszetki połączą się z sokiem z warzyw dając typowo japoński klimat dania. Makaron natomiast napęcznieje właśnie od tego wywaru – tym samym jego smak będzie nietuzinkowy.
  6. Wszystko mieszamy i przykrywamy, aby wszystko dusiło się około 5 minut.
  7. Po 5 minutach mieszamy dokładnie i wykładamy do miseczek
  8. Smacznego!

 

oyakata

Zrzut ekranu 2017-07-04 o 19.46.09

img-2