Penne z tradycyjnym pesto i suszonymi pomidorami

Makarony… Należy gotować dany makaron na aldente. Czyli nie rozgotować go. Trzeba uważać, bo zauważyłam, że wiele osób gotuje makaron na oko, a to niezbyt dobra praktyka. Jeden makaron jest gruby, drugi długi i to wymaga zawsze spróbowania przed podaniem.

Lista składników

  • makaron penne 200 g
  • rozmaryn
  • oregano
  • suszone pomidory
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony

Pesto:

  • bazylia 1 pęczek
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 50 g
  • orzechy piniowe 50 g
  • parmezan 50 g (starty)

Pesto.
Prawdziwe pesto jest z serem parmezan. Jeżeli ktoś dodaje oliwki czy inny ser, ok niech każdy robi po swojemu i niech nazywa to jak chce, ale niech nie nazywa tego pesto. Wiele autorytetów kulinarnych m.in Michel Moran.

Prawdziwe pesto ma tylko te dodatki!

Jeżeli robimy inny „sos” a’la pesto nie nazywajmy go tak 🙁

  1. Gotujemy makaron Penne – po ugotowaniu dodajemy go do pesto i mieszamy. ( Ja użyłam bezglutenowego makaronu)
  2. W międzyczasie przygotowujemy pesto: obieramy 3 duże ząbki czosnku, garść liści bazylii kroimy na małe kawałki, prażymy orzeszki na patelni. Wszystko razem z parmezanem wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Kolejno dodajemy oliwę, aby zrobiła nam się masa konsystencji sosu.
  3. Ugotowany makaron razem łączymy z pesto i dodajemy przyprawy
  4. Możemy podawać z suszonymi pomidorami.

Smacznego

IMG_3850 IMG_3851 IMG_3852 IMG_3853 IMG_3854