Pastéis de Belém czyli przysmaki Lizbońskie – Portugalia

Na początku dziewiętnastego wieku w Belém, obok Mosteiro dos Jerónimos (klasztoru Heironymite), znajdowała się rafineria trzciny cukrowej przylegająca do małego sklepu. W wyniku rewolucji liberalnej w 1820 r. wszystkie klasztory w Portugalii zostały zamknięte w 1834 r., a duchowni i robotnicy zostali wypędzeni.

Próbując przeżyć, ktoś z klasztoru oferował w sklepie słodkie wypieki; ciastka, które szybko stały się znane jako „Pastéis de Belém”.

W tym okresie obszar Belém był dostępny dla łodzi parowych. Jednocześnie wielkość klasztoru i Torre de Belém (Belém Tower) przyciągały odwiedzających, którzy wkrótce przyzwyczaili się do delektowania się pysznymi ciastkami pochodzącymi z klasztoru.

W 1837 r. Rozpoczęto pieczenie „Pastéis de Belém” w budynkach przylegających do rafinerii na podstawie tajnego starożytnego  przepisu z klasztoru. Przepis ten był znany wyłącznie głównym cukiernikom, którzy ręcznie robili wypieki w „sekretnym pomieszczeniu”. Do dziśreceptura tego słynnego wypieku pozostała bez zmian.

W rzeczywistości prawdziwy produkt „Pasteis de Belém”, dzięki skrupulatnej selekcji składników oferuje jedyny smak  ówczesnych czasów. W Lizbonie jest wiele miejsc, gdzie podaje się podobne przysmaki, które są łudząco podobne. Jednak warto udać się do oryginalnej cukierni Pastéis de Belém i spróbować oryginalnych przysmaków. Warto.

Wpisz miejsce gdzie się wybierasz, określ datę i zobacz ceny hoteli



Booking.com