Pasta z Makreli i cebuli. Szybki przepis i wartości odżywcze które musisz znać!

Dziś mam dla was pyszny przepis na pastę z makreli z cebulą.
Nie doceniamy ryby jaką jest makrela. Nie tylko dlatego, że jest zdrowa, ale również z innych powodów.

Z racji tego, że mój cholesterol przez niedoczynność tarczycy jest podwyższony, a nie jestem za tym, żeby brać dodatkowe tabletki więc staram się zmniejszać cholesterol odpowiednią dietą. Makrela i cebula się do niej zalicza.

Czy wiecie że Makrela bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy organizmu. Warto wiedzieć, że jeżeli chodzi o wartości odżywcze Makrela w porównaniu z innymi gatunkami ryb wyróżnia się  wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega3, dzięki którym poprawia się praca układu nerwowego oraz lepiej pracuje gospodarka cholesterolu przez organizm.  Dzięki temu, że Makrela jest tłustą rybą, po jej zjedzeniu czujemy sytość. Istotne jest też to, że zawiera bardzo duże ilości selenu, który chroni błony komórkowe i krwinki czerwone. Wszyscy wiemy jakie właściwości ma Selen. W Makreli znajdziemy takie witaminy jak  E, D, B oraz A. Dzięki zawartemu w rybie fosforowi i wapniowi poprawia się rozwój kośćca u dzieci, a wysokie stężenie jodu, jest powodem, dla którego makrela  reguluje poziom hormonów tarczycy.
Ryba ta to także zespół miedzi, która ma działanie antybakteryjne jak również cynk, który normuje poziom ciśnienia krwi i poprawia pracę serca.

Tak samo cebula ma niezwykłe właściwości, które poprawiają nasz organizm. Ten niezwykły duet może zdziałać cuda w naszym organizmie. Oczywiście w rozsądnych dawkach.

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g).
Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 1,10 g
Tłuszcz – 0,10 g
Węglowodany – 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik – 1,7 g

Witaminy

Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna – 0,116 mg
Witamina B6  – 0,120 mg
Kwas foliowy –  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K – 0.4 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo – 0,21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0,17 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database

Dlatego przygotowałam przepis, który ostatnio gości na moim stole jako starter – przekąska. 

Skład:
1 wędzona makrela
1 średnia cebula
2 łyżeczki małe koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli, szczypta pieprzu
1 duża łyżka oliwy z oliwek

  1. Makrelę rozdrabiamy palcami, żeby wyjąć ości
  2. Przekładamy ją do blendera, dosypujemy paprykę słodką i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Kolejno blendujemy wszystko, aby pozostałe ości, których nie byliśmy w stanie wyjąć zmieliły się dokładnie. Blendujemy wszystko na jedną masę.
  3. Zblendowaną masę przekładamy do pojemnika.
  4. Cebulę kroimy na małe kawałeczki- malutkie
  5. Pokrojoną cebulę wrzucamy do zblenowanej masy, dokładamy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawiamy w/g uznania. Wszystko razem mieszamy. Smacznego

czas przygotowania: 15 minut

domowa-pasta-z-makreli-zdorwe-wartosci-odzywcze domowa-pasta-z-makreli-zdorwe-wartosci-odzywcze-3 domowa-pasta-z-makreli-zdorwe-wartosci-odzywcze-6 domowa-pasta-z-makreli-zdorwe-wartosci-odzywcze-7 domowa-pasta-z-makreli-zdorwe-wartosci-odzywcze-1

 
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original