Pączki z dziurką DONUTS z ksylitolem – pieczone w oleju kokosowym

Składniki na około 20 sztuk

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • 2  jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • pół łyżeczki soli
  • pół kostki masła, roztopionego
  • 3 krople aromatu rumowego i 2 krople waniliowego

Dodatkowo:

  • olej kokosowy
  • słodka posypka (opcjonalnie)
  • lukier z ksylitolu
  1. 3 łyżki mąki, mleko + cukier i drożdże przygotuj rozczyn
  2. Resztę składników połącz z gotowym rozczynem
  3. uformuj ciasto – rozwałkuj an około 1 cm grubości
  4. Szklanką wytnij kółka + kieliszkiem małe dziurki w środku 😉
  5. wstaw do piekarnika nagrzanego na 60C na 20 minut do wyrośnięcia
  6. W między czasie olej kokosowy wrzuć do dużego garnka ( ja wykorzystałam 2 słoiczki)
  7. kiedy będzie już bardzo rozgrzany wrzucam wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz na 40 sekund przerzucając z każdej strony
  8. Po wystygnięciu dekoruje lukrem z ksylitolu i posypuje posypką 😉

Dla robota Kohersen:

  1. Wszystkie składniki wrzucam do naczynia głównego -> czas 4 minuty -> wyrabianie ciasta
  2. uformuj ciasto – rozwałkuj an około 1 cm grubości
  3. Szklanką wytnij kółka + kieliszkiem małe dziurki w środku 😉
  4. wstaw do piekarnika nagrzanego na 60C na 20 minut do wyrośnięcia
  5. W między czasie olej kokosowy wrzuć do dużego garnka ( ja wykorzystałam 2 słoiczki)
  6. kiedy będzie już bardzo rozgrzany wrzucam wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz na 40 sekund przerzucając z każdej strony
  7. Po wystygnięciu dekoruje lukrem z ksylitolu i posypuje posypką 😉

Smacznego 🙂

Do nauki Prawa Upadłościowego taka przekąska jak znalazł 🙂 Zamiast cukru ksylitol, który ma o 40% mniejszy indeks glikemiczny oraz zamiast tradycyjnego olej kokosowy, który nie osadza się „na oponce: ::)