MISSISSIPPI MUD CAKE – Przepis na mokre ciasto czekoladowe

Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby ciasta czekoladowego. Jeżeli mamy do czynienia z „mokrym”ciastem czekoladowym, z którego wypływa czekolada tym bardziej…

Dziś przedstawiam wam łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady i 250 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • aromat rumowy
Tortownicę o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem (spód i boki), tak aby papier tworzył ‚kołnierz’ nad formą na około 2 do 3 centymetrów
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę mleczną i kawę rozpuszczalną. Na małym ogniu delikatnie rozpuszczać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej konsystencji mieszając.
Kiedy nasze składniki się pomieszają należy zdjąć z ognia, przemieszać i odstawić do ostygnięcia na około 10-minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i to wszystko razem dobrze rozmieszać
Ja dodaje do jajek jeszcze aromat rumowy, ponieważ nadaje on delikatny posmak bajaderki temu ciastu, który uwielbiam 🙂

 

 

Kolejno dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką.
Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut ważne, aby  ciasto co jakiś czas sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć;  Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, 
Smacznego 🙂