Luksusowy sernik na zimno z białą czekoladą

sernik mascarpone sernik mascarpone sernik mascarpone sernik mascarpone

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Na spód:

~ 100 gramów rozdrobionych drobno orzechów laskowych
~ 100 gramów rozdrobionych drobno orzeszków ziemnych
~ mleko skondensowane
~ szczypta soli
~ 2 łyżki masła

Na masę serową:

~ 500 gramów serka mascarpone
~ cukier z dodatkiem naturalnej wanilii
~ 2 łyzki cukru waniliowego
~ Śmietanka kremówka 36
~ 2 łyżeczki żelatyny
~ 2 białe czekolady

1

Orzechy rozdrabniamy na małe kawałeczki, mieszamy z mlekiem skondensowanym oraz masłem i szczyptą soli. Wszystko razem układamy na blaszcze (20-23 cm) i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut na 180C, żeby orzechy się zapiekły, a mleko lekko karmelizowało. Kolejno wyciągamy spód z piekarnika i zostawiamy go do całkowitego ostygnięcia.

2

W między czasie ubijamy śmietankę dodając szczyptę soli, aby nam się ubiła na sztywno. Po ubiciu odstawiamy i zabieramy się za mascarpone. Mascarpone ubijamy na małych obrotach dodając cukier z dodatką wanilii, lub cukier waniliowy przez około 5-6 minut. Kolejno do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę . Wszystko delikatnie mieszamy i powoli dodajemy małymi strumieniami rozpuszczoną żelatynę.

3

Kiedy spód nam wystygnie nakładamy masę sernikową na spód i wkładamy do lodówki na 4 godziny.

4

Kiedy mija 2 godzina roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy sernik i polewamy czekoladę na sernik, tak aby pokryć całą górę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

5

Podajemy z owocami.

Smacznego

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*