Łosoś w poduszeczce z młodymi ziemniakami i brokułem

Dziś przepis na pożywny i syty obiad. Łosoś w poduszeczce z młodymi ziemniakami i brokułem. Przygotowane porcje są dla 2 osób.
Danie może nie wydawać się duże, jednak jest bardzo syte.

Składniki:
40 dag łososia
8 małych młodych ziemniaczków
1 brokuł
kilka lisci pory
kilka listków tymianku cytrynowego
1/4 kostki masła
natka pietruszki

 

Łososia kupiłam w Lidlu bo są świeże i takie porcje mi wystarczają w zupełności.

 

Zanim zacznę robić łososia, nastawiam piekarnik na rozgrzanie na 180C

 

Łososia kroję w małe plasterki i dzielę na 2 części, na papier do pieczenia kładę mały paseczek masła,   poszatkowany w kwadraty por, pietruszka i tymianek i na to układam kilka części łososia.
Zwijam potem papier z łososiem w małe pakuneczki i wkładam do ceramicznego naczynia wysmarowanego tłuszczem, aby papier nam nie przywarł do podłoża.
Kolejno wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

 

 

W między czasie przygotowuje brokuły i ziemniaki do zagotowania.
Ziemniaki gotuję w wodzie, brokuły na parze, aby nie straciły cennych elementów swojego składu.

 

 

 

Ziemniaki wrzucam do gotującej się wody, kolejno nakładam część garnka do gotowania na parze, w której są brokuły.

 

 

Kiedy widzę, że brokuły są miękkie, zdejmuje je i pozostawiam pod przykryciem tylko ziemniaki, aby zrobiły się miękkie.
Kiedy wszystko już jest ugotowane przekładam na talerz.
Ziemniaki rozkrajam na pół i po środku wkładam małą ilość masełka.