Kurczak w całości z mandarynkami – przepis idealny na kolacje we dwoje

Dziś od niechcenia miałam zrobić obiad. Na szybko kupiłam całego kurczaka zagrodowego na Hali Mirowskiej. Użyłam przypadkowych przypraw ale jego smak mnie zadziwił i tym samym postanowiłam, że muszę się z wami nim podzielić 🙂

Składniki:

  • 1 cały kurczak zagrodowy
  • 2 garście majeranku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 jabłko

Dodatkowo :

  1. Kurczaka nacieramy majerankiem, posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem
  2. Do brytfanki wkrajamy 1 cebulę, 1 jabłko i 3 mandarynki jabłko i mandarynki bez skórki 😉 (nasz kurczak w sokach nasiąknie smakiem cebulki, jabłka i mandarynek)
  3. Wkładamy kurczaka tak do piekarnika przykrytego na 30 minut -> 200C
  4. Po 30 minutach odkrywamy go i z każdej strony po 45 minut pieczemy  w 180C
  5. Każda ze stron musi być spieczona, więc przekręcamy kolejno co 15 minut aby każda ze stron była równomiernie spieczona i mięciutka. Czynność powtarzamy 2 razy.

Kurczaka podajemy z pokrojonymi mandarynkami i ryżem ugotowanym w bulionie.  Do kurczaka idealnie smakowało wino czerwone i muzyczka w tle. Inaczej zupełnie smakuje kolacja.