Idealne kruche maślane ciasteczka – Idealne do herbaty Szkocki przepis

Nie znam osoby, która nie lubiłaby maślanych kruchych ciasteczek, które idealnie nadają się do herbaty w zimowe popołudnia.

Niesamowity aromat i super delikatne w ustach. Dziś bardzo łatwy przepis na te pyszności.

Skład:

300 g mąki pszennej
200 g masła z lodówki
100 g cukru pudru
100 g mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu waniliowego
3 żółtka

  1. Mąki i cukier przesiewamy przez sitko, aby wszystko nam się dobrze połączyło. Dokładamy aromat, żółtka i masło. Wszystko razem rozrabiamy tak, aby ciasto miało konsystencję plasteliny. Kolejno pakujemy w folię i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

kruche-maslane-ciasteczka-przepis-szybki-321-kuchnia-smaku-9

2. Ponownie wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy na cienkie plastry, kolejno wycinamy kształty i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

kruche-maslane-ciasteczka-przepis-szybki-321-kuchnia-smaku-4 kruche-maslane-ciasteczka-przepis-szybki-321-kuchnia-smaku-6 kruche-maslane-ciasteczka-przepis-szybki-321-kuchnia-smaku-8

3. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika 180C na 10-12 minut. Ciasteczka muszą być blade a ich boki muszą być lekko brązowe.

kruche-maslane-ciasteczka-przepis-szybki-321-kuchnia-smaku-2 kruche-maslane-ciasteczka-przepis-szybki-321-kuchnia-smaku-3

Smacznego 🙂

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original