Krem z dyni i papryki z lekko pikantnym posmakiem. Szkocki przepis!

Dziś mam dla was iście szkocki przepis na krem z dyni 🙂

Tym razem przepis podpatrzyłam będąc w tym roku w Szkocji. Niesamowity smak, lekko pikantny, który rozgrzewa. Coś cudownego.
W Polsce nie jadłam tak pysznego kremu z dyni. Ten wręcz się rozpływa w ustach i niesamowicie rozgrzewa. Jak wiecie Szkocja słynie z różnej pogody, więc tam tego typu dania są bardzo powszechne!

Skład:

1 Mała dynia
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół płaskiej łyżeczki chili

  1. Dynię gotujemy przez około 15 minut
  2. Do gotującej dyni dokładamy pokrojoną w plasterki paprykę, aby ta gotowała się z nią.krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-7
  3. Po około 30 minutach dokładamy 2 pomidory bez skórki. Wszystko razem gotujemy, aż woda nam zgęstnieje a dyńka i papryka się lekko rozgotuje .krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-99
  4. Kolejno dodajemy paprykę słodką 1 łyżeczkę i połowę płaskiej łyżeczki chili. Wszystko musi się jeszcze gotować przez około 10-15 minut na małym ogniu.
  5. Kiedy mamy lekką konsystencję bierzemy blender i wszystko blendujemy na gładką masę.

Smacznego 🙂
P.S Z dyni możecie wyciąć otworki zrobić ozdobę na Halloween 🙂

krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-1 krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-3 krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-4 krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-5 krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-9 krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-66 krem-z-dyni-i-papryki-pikantny-przepis-halloween-88

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original