Kaczka w jabłkach i pomarańczach. Dla 2 osób

Czasami mamy ochotę na kaczkę, jednak cała wielka kaczka to za dużo dla 2 osób. Moja propozycja dziś to piersi z kaczki. W łatwy sposób, można zrobić cudowny obiad.

Składniki:
2 piersi pojedyncze od kaczki
2 jabłka
1 pomarańcza
Garść majeranku
sól, pieprz

  1. Piersi kroimy na połowę. W miejscu gdzie jest skóra przecinamy ją na kwadraciki w taki sposób, aby za głęboko nacięcie nie nachodziło na mięso.
  2. Piersi nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  3. Bierzemy mały rondelek żaroodporny smarujemy go delikatnie masłem. Układamy piersi z majerankiem. Dodatkowo przekładamy jabłkiem obranym.
    IMG_3784

IMG_3785

4. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni na 45 minut

IMG_3786

5. Po 45 minutach zdejmujemy folię i pieczemy przez 30 minut w tej samej temperaturze.

6. Po 30 minutach przekładamy kaczkę na 2 stronę i pieczemy 25 minut.

7. Po kolejnych 25 minutach przekładamy znowu skórą do góry i polewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy całą kaczkę.

IMG_3787

8. Tak pieczemy jeszcze przez 20 minut. Co 10 minut przekładając na drugą stronę, aby za bardzo nie przypiekła się z jednej strony.

IMG_3788

9. Wreszcie możemy ją wyjąć z piekarnika. Dajemy jeszcze jej odpocząć przez 10 minut w jej tłuszczu.

IMG_3793

IMG_3794

IMG_3796

IMG_3799

IMG_3800

Różowa kaczuszka w środku, mięsko delikatne same wręcz odchodzi. Pychota. Smacznego życzę 🙂

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*