Jaki chleb jeść i jak go samemu piec? Kilka ciekawych porad z Kaszub

Ostatnio będąc na urlopie udało mi się trafić na warsztaty pieczenia chleba organizowane przez Osada Swory

Przepis na zakwas:

  • 100g mąki żytniej typ 2000
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 100g wody letniej
  • mała szczypta soli
  1. Wszystkie składniki razem mieszamy w słoiku
  2. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce
  3. Kolejnego dnia mieszamy i dosypujemy po jednej łyżce z każdej z mąk plus 2 łyżki wody i znowu odstawiamy
  4. Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni
  5. Po kilku dniach widać pęcherzyki, natomiast 5 dnia juz pęcherze są dość duże i można zakwas użyć.

UWAGA! -> jeżeli w naszym zakwasie pojawiają się jakieś kolorowe „oczy” czerwone, fioletowe, czarne zakwas należy wyrzucić bo mąka jest zanieczyszczona

Mąkę najlepiej kupować z młyna jeżeli jest taka możliwość.

Przepis na chleb 80/20 :

  • mąka żytnia
  • mąka pszenna
  • sól
  • woda
  • zakwas
  1. Mąka żytnia typ 720 – 400g
  2. Mąka pszenna 150g
  3. Łyżeczka soli
  4. 4 łyżki duże zakwasu
  5. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Jeżeli konsystencja nie jest lekka puszysta dodajemy mąki pszennej odrobinę i dalej wyrabiamy
  6. Formujemy mały bochenek i wkładamy do foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  7. Kolejno smarujemy wodą wierzch i posypujemy makiem i odstawiamy znowu do wyrośnięcia na 15 minut
  8. Nacinamy 3 kreski nożem po wierzchu
  9. Wstawiamy do pieca (góra dół) na 250 stopni na 45 minut

Jak sprawdzić czy chleb jest dobry? Wyjąć z foremki i popukać w spód – powinien być odgłos „głuchy”

Poniżej fotki z warsztatów 🙂