Jak zakisić ogórki ? – przepis na pyszne kiszone ogórki

 

Nie wiem jak inni ja zabrałam się powoli za przetwory.
Dziś na pierwszy rzut przepis jak kisić ogórki, aby były pyszne.

Przepis:
5 kg ogórków
5 dużych łyżek soli ( w zależności od ilości wody an 1 litr wody bierzemy 1 dużą łyżkę soli)
woda
6 liści laurowych
12 kuleczek ziela angielskiego
2 główki czosnku – polskiego
koper
chrzan w korzeniu

Realizacja:
– Ogórki dokładnie myję i ucinam z końcówek te ogonki
– kolejno koper, chrzan liście laurowe, ziele angielskie i czosnek wkładam na spód dużego naczynia, w którym będę kisić ogórki,
– na to kładę ogórki ( nie wszystkie)
– tak na zmianę – po ogórkach znowu wkładam trochę kopru, ząbki czosnku, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie i znowu dodaje ogórków.

Kiedy mam dołożone ogórki do samego prawie końca biorę letnią wodę i dodaje do niej 5 łyżek soli.
Wszystko dokładnie mieszam, aby sól się rozpuściła. Kiedy sól się rozpuści wlewam to do naczynia z ogórkami. Dolewam tyle wody ile przyjmie naczynie.

Tak przygotowaną miksturę zamykam szczelnie i odstawiam w miejsce, które nie jest nasłonecznione, ale które będę dobrze widziała.

Tak ogórki powinny postać z 2 tygodnie – po czym powinny być kiszone i smaczne 🙂