Czekoladowe praliny orzechowo-migdałowe – szybki przepis

Długo się zbierałam, aby zdobyć dobry przepis na domową czekoladę, która by się nadawała na praliny. Pisząc inaczej, która by była tak stabilna i zwarta, aby się szybko nie rozpuszczała.

Dziś po wielu próbach wreszcie się udało 🙂

Przepis:

1 szklanka mleka w proszku
2 duże łyżki kakao

1/4 kostki masła
3 łyżki wody
1 szklanka cukru + 1/8 szklanki cukru waniliowego
olejek migdałowy

garstka migdałów i orzechów

Krok 1

w misce wsypuje mleko w proszku i kakao – wszystko dokładnie mieszam aby koloryt się wyrównał

Krok 2

Do rondelka wkładam masło, cukier, wodę i kilka kropli olejku migdałowego, wszystko na małym ogniu mieszam, aby masło i cukier i wszystko nam się rozpuściło – co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy nam się wszystko rozpuści odstawiamy na 10 minut do schłodzenia

Krok 3

W blenderze rozdrabniamy migdały i orzechy na delikatny pył.

Krok 4

Rozdrobnione orzechy i migdały wrzucamy do rondelka z masłem i cukrem i mieszamy – zostawiamy na 5 minut.

Krok 5

Pierwszy mix czyli mleko w proszku i kakao wsypujemy do rondelka z masłem, cukrem i orzechami energicznie mieszając szybko do uzyskania jednolitej konsystencji

Krok 5

W schłodzone foremki silikonowe nakładam małą łyżeczką masę i wkładam do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny, aby masa nam stężała 🙂

Smacznego 🙂

Fantastyczne foremki silikonowe dostałam na allegro TU
  • Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.